Iedereen die rookt heeft zich op een gegeven moment ook wel eens afgevraagd of ze er niet mee zouden stoppen. In de loop der jaren is dat aantal waarschijnlijk alleen maar toegenomen. De overheid tolereert roken in steeds minder gelegenheden in Nederland en ook in sociale situaties is roken vaker een probleem geworden dan een gewoonte. Steeds meer mensen hebben liever niet dat je binnen rookt en steeds meer mensen vragen je wanneer je nou eindelijk eens gaat stoppen met roken. Stoppen met roken is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. De meeste mensen die roken doen dat niet uitsluitend omdat het een gewoonte is, maar omdat ze te maken hebben met een verslaving. Verslavingen zijn misschien echter niet volledig te genezen, maar symptoombestrijding is zeker een optie. Voor een nicotine- of tabaksverslaving betekent symptoombestrijding dat je ernaartoe werkt te stoppen met roken. Er bestaan natuurlijk een hoop verschillende programma’s en cursussen van een hoop verschillende aanbieders. De helft zijn charlatans die vooral geld willen verdienen over de ruggen van degenen die zich serieus toe willen leggen op stoppen met roken. Gelukkig zijn er ook aanbieders en ketens die in de loop der jaren hun kwaliteit een effectiviteit hebben bewezen. Eén van deze aanbieders op het gebied van methoden om te stoppen met roken is SmokeFree. SmokeFree bestaat al sinds 1996 en heeft zich gespecialiseerd in mensen helpen een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Hierbij hoort natuurlijk ook ophouden met roken. SmokeFree werkt voor hun behandelingen en programma’s samen met maar liefst 220 apotheken door het hele land, dus zit er ongetwijfeld ook één bij jou in de buurt. SmokeFree werkt veel met coaching om hun doel van een gezonder, bewuster en rookvrij Nederland te bereiken. Bovendien deinzen ze niet terug voor multi- en interdisciplinaire aanpakken voor optimale resultaten. Zo is het mogelijk om bij SmokeFree lasertherapie te combineren met coaching.

Coaching helpt je te stoppen met roken

Zonder te suggereren dat coaching de superoplossing is die al je problemen van de baan helpt, kan ik met een gerust hart stellen dat coaching een bijzonder effectieve manier is om van je rookverslaving af te komen. Coaching is mogelijk in verschillende constructies, zoals individueel coachen, groepscoachen of zelfs telefonisch coachen. Coaching zorgt ervoor dat je altijd een vast, professioneel aanspreekpunt hebt voor de zaken waar je tegenaan loopt in je strijd tegen roken. Wil je stoppen met roken, dan ga je gegarandeerd een hoop struikelblokken en verleidingen tegenkomen. Wanneer je daarover kan praten, kun je dankzij de feedback van een coach beter leren begrijpen wat je ertoe aanzet te roken, wanneer je in de verleiding komt en wat je kan doen om te voorkomen dat je aan die verleiding toegeeft. Dit is een functie die de coach in alle drie de verschillende soorten coaching vervult. Wat zijn echter de typische kenmerken van en verschillen tussen de eerdergenoemde drie soorten coaching die SmokeFree te bieden heeft? Bij telefonische coaching om te stoppen met roken kunt u bijvoorbeeld rekenen op de volgende dingen:

  • Beter inzicht in uw motivatie en rookgedrag
  • Je bepaalt zelf het stopmoment
  • De coach helpt je niet alleen te stoppen, maar ook om het stoppen vol te houden
  • De telefonische coaching-aanpak is bewezen effectief
  • Na 3 maanden is maar liefst 75% gestopt met roken
  • Je krijgt praktische tips voor moeilijke momenten
  • De coaches zijn speciaal opgeleid en staan geregistreerd in het kwaliteitsregister

Telefonische coaching kan altijd en overal plaatsvinden, vooral nu iedereen een mobiele telefoon bij de hand heeft en overal bereikbaar is. Wil je persoonlijke aandacht en ondersteuning bij het stoppen met roken, dan is telefonische coaching mogelijk iets voor jou. Denk je dat je meer gebaat bent bij groepscoaching, dan is dat ook zeker een poging waard. Het voordeel van groepscoaching is natuurlijk dat je kunt zien hoe anderen dezelfde ontwikkeling doormaken als jij, waardoor je elkaar kunt motiveren en inspireren het stoppen met roken niet alleen te beginnen, maar ook vol te houden!

Overige methoden: lasertherapie, nicotinepleisters en medicijnen

Naast telefonische, individuele of groepscoaching zijn er ook nog andere manieren om te stoppen met roken. Hoe effectief iedere methode is hangt natuurlijk af van jezelf, je eigen motivatie en gedeeltelijk ook waarin je zelf het sterkst gelooft. Neem bijvoorbeeld lasertherapie. Lasertherapie is een vorm van acupunctuur, maar in plaats van met naalden wordt er met laserlicht gewerkt om bepaalde zogenaamde ‘energiepunten’ op het lichaam te stimuleren, verwarmen, kalmeren of ontspannen. Dit zou dan vervolgens een effect hebben op je gemoedstoestand en gedrag. Hoewel wetenschappelijk onderzoek de effectiviteit van acupunctuur nooit onomstotelijk aan heeft kunnen tonen, zijn vele mensen overtuigd van de werkzaamheid van deze alternatieve, oude Chinese behandelmethode. Bij SmokeFree kan lasertherapie worden gecombineerd met coachingsessies voor een optimaal resultaat. Bovendien biedt SmokeFree nog andere hulpmiddelen – altijd naast coaching – om je te ondersteunen in je missie om te stoppen met roken. Zo zijn er nicotinevervangers, vaak in de vorm van pleisters of kauwgom, of medicijnen die je moeten helpen en ondersteunen om je verslaving te boven te komen. Voor meer informatie over stoppen met roken, direct contact, offertes, aanbiedingen en een overzicht van alles wat SmokeFree te bieden heeft kun je altijd terecht op SmokeFree.nl. Vrijwel alle grote en bekende Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen van SmokeFree bovendien geheel en al uit het basispakket. Twijfel dus niet langer en begin meteen met stoppen met roken!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn