De legionairsziekte dankt zijn naam aan een uitbarsting in 1976 op een Amerikaans Legion-congres in Philadelphia. Na thuiskomst van het congres, begonnen een aantal legionairs mysterieuze symptomen te ervaren, zoals koorts die 42 °C bereikte, evenals longontsteking (een longinfectie). Tegen de volgende maand waren 6 van de 14 geïnfecteerde mannen gestorven, maar laboratoriumtests konden geen oorzaak voor de ziekte vaststellen. Te midden van de angst voor een epidemie maakte de uitbraak al snel voorpaginanieuws. Zes maanden nadat de eerste gevallen werden vastgesteld, ontdekten artsen dat de ziekte was veroorzaakt door een bacterie, die ze Legionella pneumophila noemden. Legionella groeit in warm water en de uitbraak op het congres werd verspreid door het airconditioningsysteem van het hotel. Ondertussen is geweten dat twee verschillende ziektes (veteranenziekte en Pontiac-koorts) worden veroorzaakt door Legionella-bacteriën en dat legionella voorkomen perfect mogelijk is. Iemand met de veteranenziekte kan een longontsteking krijgen, terwijl een persoon met Pontiac-koorts een niet-pneumonie-griepachtige ziekte heeft die milder is. De veteranenziekte en Pontiac-koorts hebben vergelijkbare symptomen: hoest, kortademigheid, koorts die hoger kan zijn dan 41 °C, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Maar in tegenstelling tot de veteranenziekte, gaat Pontiac-koorts weg zonder behandeling. Als je ziet hoe snel de ziekte zich kon verspreiden, met dodelijke afloop, is het dus heel belangrijk om legionella te voorkomen in je huis of bedrijf.

Hoe legionella voorkomen?

Het is beter legionella te voorkomen, omdat legionella moeilijk te diagnosticeren is daar het symptomen vertoont met andere aandoeningen. Symptomen van de ziekte beginnen meestal 2 tot 14 dagen nadat een persoon is blootgesteld aan de bacteriën. Longinfectie komt veel voor bij legionella omdat de bacteriën gedijen in de warme, vochtige omgeving van de longen. Maar legionella is behandelbaar. Hoewel de meeste gevallen met succes worden behandeld met antibiotica, hebben patiënten vaak nog steeds een ziekenhuisopname nodig. De ziekte kan dodelijk zijn en sommige mensen zullen meer kans lopen ernstig ziek te worden nadat ze zijn besmet. Dit omvat mensen ouder dan 50, rokers, mensen met een chronische longaandoening en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Maar je kunt legionella voorkomen.

  • De meest effectieve manier om legionella te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat watersystemen zoals koeltorens, spa’s en zwembaden goed worden onderhouden en voldoen aan de huidige gezondheids- en veiligheidscodes.
  • Om legionella te voorkomen kun je poolteststrips kopen om te controleren of je water goed is onderhouden: gebruik de teststrips om te controleren op voldoende chloor, broom en pH niveaus. Als je in een gedeelde woning verblijft, zoals een flatgebouw of een appartementencomplex, moet je onmiddellijk contact opnemen met de exploitant van het zwembad of de eigenaar van het gebouw als je onjuiste chloor-, broom- of pH-waarden vindt.
  • Tevens kun je legionella voorkomen als je reist. Reizen kan het risico verhogen om de ziekte op te lopen. Meer dan 20 procent van de gevallen van de veteranenziekte kan in verband gebracht worden met reizen. Uitbraken zijn gekoppeld aan bubbelbaden in hotels en op cruiseschepen (bijvoorbeeld de Nijlcruises in Egypte), zwembaden en watersystemen in hotels. Je kan legionella voorkomen daar extra op je hoede te zijn in het buitenland.

Verspreiding van de bacteriën

De ziekte verspreidt zich niet van persoon tot persoon. In plaats daarvan wordt je besmet door het inademen van mist, stoom of damp die is verontreinigd met de bacteriën. Een voorbeeld kan zijn: het inademen van druppeltjes en damp uit een bubbelbad of douche. Wil je legionella voorkomen, maar heb je geen idee hoe je je water in je huis moet controleren of laat je de controle liever over aan een team van vakkundige mensen, contacteer dan Biolab via de pagina www.biolab.nl. Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn