bmi-uitrekenen - bmi berekenenHeel veel mensen kijken puur naar de nummers op de weegschaal om te bepalen of zij te zwaar zijn of niet. Maar je bmi berekenen is een betere manier om erachter te komen of jij af zij moet vallen of dat je juist te licht bent. Waarom is dat nu zo? Dat heeft te maken met het feit dat je jouw gewicht altijd moet bezien in het licht van jouw lengte. Waar 70 kilo voor een lang persoon een prima streefgewicht is, is dat het zeker niet voor iemand die klein van stuk is. Bij bmi berekenen wordt je lengte meegenomen in de berekening, waardoor je dus te weten komt hoe jouw gewicht zich nu eigenlijk verhoudt tot de rest van jouw lijf. Alleen door een dergelijke berekening te maken, kun je op een zinnige manier iets zeggen over de getallen die er op de weegschaal komen te staan als jij daar op stapt. Nu is je bmi berekenen natuurlijk niet de enige manier om te bepalen of je te dik bent of niet, er zijn ook andere manieren om dit te doen. Zo kun je bijvoorbeeld je vetpercentage laten bepalen door middel van elektrodiagnose of de huidplooimeting.

Bmi berekenen kun je zelf

Het nadeel van het berekenen van het vetpercentage is echter dat je dit niet zelf kunt doen. Jij hebt immers niet de middelen om een elektrodiagnose uit te voeren of om een huidplooimeting bij jezelf te doen. Je bmi berekenen kun je echter wel helemaal zelf doen, hiervoor hoef je niet eerst naar een arts of een andere zorgverlener te gaan. Dat scheelt natuurlijk tijd en geld en bovendien kun je zo vaak als je wilt je bmi berekenen, terwijl je natuurlijk niet zomaar steeds een huidplooimeting of elektrodiagnose kunt laten doen door een zorgprofessional. Dat je het zelf kunt uitrekenen, dat is dus een zeer groot voordeel. Maar zit er ook een nadeel aan? Ja, een minpunt van bmi berekenen is dat er geen verschil wordt gemaakt tussen het soort kilo’s. Met deze Body Mass Index kom je alleen te weten hoe jouw zwaarte in verhouding staat tot jouw lengte, maar het zegt verder niet over jouw vetpercentage. Ben jij heel erg gespierd of heb jij last van dat je veel vocht vasthoudt, dan kan de uitkomst van deze berekening dus best eens wat aan de hoge kant uitvallen, zonder dat dit meteen hoeft te betekenen dat je af moet gaan vallen.

Vul de formule in

Dit is dus zeker een punt dat je in je achterhoofd moet houden als je ervoor kiest om dit uit te rekenen. Wil jij je bmi berekenen, dan kun je dit thuis heel eenvoudig doen, het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn:

  • een meetlat
  • een weegschaal
  • een rekenmachine

Je moet immers weten hoe lang je bent en hoe zwaar. Vervolgens ga je met je rekenmachine aan de slag en deel je jouw gewicht door je lengte in het kwadraat. Nu houden sommige mensen helemaal niet van zelf dingen uitrekenen en formules met kwadraten vindt ook niet iedereen gemakkelijk. Je kunt daarom ook heel goed online je bmi berekenen op de site Bmi-uitrekenen.com. Je vult daar eenvoudig je gewicht, je lengte en je leeftijd in en de computer doet het werk dan voor jou. Je zult dan een getal krijgen en aan de hand daarvan kun je in de tabel aflezen of je overgewicht hebt, ondergewicht of dat je juist precies goed zit. Wil jij dus weten of je wat zou moeten afvallen of dat dit helemaal niet nodig is, dan is je bmi berekenen dus een goede keus!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn