Meestal weten mensen niet zo goed wat ergotherapie inhoudt als ze er voor het eerst over horen. Het woord lijkt een beetje op fysiotherapie en op zich heeft het daar ook wel raakvlakken mee, maar toch is het een ander soort therapie, met de focus op andere zaken. Ergotherapie Roosendaal legt uit: Ergotherapie is een paramedische discipline, die je kan helpen wanneer je problemen ervaart met het uitvoeren van handelingen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld wanneer je door lichamelijke en/ of psychische omstandigheden niet meer kunt functioneren zoals je dat graag zou willen. Dit kan betrekking hebben op veel verschillende handelingen zoals:

  • Aan- en uitkleden
  • De dagelijks maaltijden bereiden
  • Jezelf douchen en afdrogen
  • Handelingen die een fijne motoriek vereisen zoals tanden poetsen en knippen

Al met al zijn er best veel zaken waar je op dagelijkse basis problemen mee kunt ervaren en waar de ergotherapie in Roosendaal je bij kan helpen en ondersteunen. Als je daar terecht komt voor een eerste afspraak zal de ergotherapeut eerst met jou bespreken wat de klachten zijn en wat hiervan de oorzaak is. Natuurlijk mag je iemand meenemen naar dit gesprek, dat vinden de meeste mensen wel zo prettig. Misschien kun je namelijk niet alle informatie gemakkelijk zelf onthouden of weet je zelf niet zo goed te vertellen waar je last van hebt. Bij de ergotherapie in Roosendaal ga je vervolgens aan de slag met een plan dat speciaal voor jou op maat is gemaakt. Je doet thuis de oefeningen die je meekrijgt, en komt af en toe terug om de voortgang te bespreken. Natuurlijk kan de ergotherapeut ook bij je thuis langskomen, dit kan zelfs nodig zijn om de dagelijkse gang van zaken te beoordelen.

Handige informatie over de ergotherapie in Roosendaal

Het is fijn om te weten dat ergotherapie voor een deel vergoed wordt door je zorgverzekering. Per kalenderjaar zit er 10 uur per persoon in het basispakket. Als je hier overheen denkt te gaan is het slim om een aanvullende verzekering te nemen, zodat je meer behandelingen vergoed krijgt bij de ergotherapie in Roosendaal. In een aanvullend pakket zitten vaak namelijk veel meer behandelingen. Naast de reguliere behandelingen kun je bij de ergotherapie in Roosendaal ook terecht voor een meer gespecialiseerde aanpak. Ze zijn namelijk gespecialiseerd in de volgende onderwerpen: COPD, oncologie, dementie en diverse klachten die vaak bij kinderen voorkomen zoals problemen met schrijven, eten en andere fijnmotorische handelingen.  Door de ruime ervaring met het werken met kinderen kun je ervan op aan dat men bij de ergotherapie in Roosendaal met veel geduld en inlevingsvermogen met uw kind aan de slag gaat. Je zal je verbazen over hoe snel kinderen bepaalde bewegingen (opnieuw) correct leren maken.

Het verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie

Om de term ergotherapie nog eens te verduidelijken volgt hier beknopt het verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie. Mensen weten vaak niet goed wat ergotherapie inhoudt en wel wat een fysiotherapeut precies doet, dus meestal snappen ze het na deze uitleg wat beter. Grof gezegd draait het bij fysiotherapie veelal om kracht- en conditietraining, waar ergotherapie zich meer focust op de dagelijkse handelingen, zoals je aankleden en koffie zetten. Fysiotherapie richt zich op de grote, grovere bewegingen, terwijl ergotherapie veel meer aandacht heeft voor de fijne motoriek, en daarmee voor meer specifiekere handelingen. Indien je dus om wat voor reden dan ook moeilijkheden ervaart bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen, twijfel dan niet en neem contact op met de ergotherapie Roosendaal, en plan een vrijblijvende eerste afspraak in. Op hun website vindt je alle informatie over de therapie zelf, en over hun werkwijze: paramove.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn