Hoewel artrose in een bepaalde mate wel veroorzaakt wordt door slijtage in het gewricht, is het woord slijtage geen goed woord om te gebruiken. Door het gebruik van het woord slijtage wordt er indirect gezegd dat bewegen slecht is, omdat je hier artrose van kunt krijgen. Wie last heeft van artrose heeft verslechterd of geen kraakbeen meer en een vermindering van vloeistof in de gewrichten. De vloeistof en het kraakbeen zijn nodig om de gewrichten soepel te laten bewegen. Als deze beide verminderd zijn of zelfs helemaal verdwenen, dan is het schokabsorberende in de gewrichten verdwenen waardoor er veel pijn ontstaat omdat de botten over elkaar schuren. De meest voorkomende gewrichten om artrose in te ontwikkelen zijn:

Artrose komt vaak voor bij personen boven de zestig, maar kan ook op veel jongere leeftijd al zich openbaren. Het is tegenwoordig dus niet meer uitsluitend voorbehouden aan oudere mensen. Behandeling bestaat uit het verlichten van de pijn en zorgen dat je de gewrichten kunt blijven gebruiken. Er bestaat geen genezing voor artrose. Wanneer gewrichten die aangetast zijn niet meer bewogen worden, dan zal er meer stijfheid en pijn optreden en kunnen de spieren ook aangetast worden door atrofie. Het is dus een kwestie van blijven bewegen. Zorg voor een lage belasting van het aangedane gewricht. Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld knieën of heupen, is wandelen een goede bezigheid. Als er sprake is van ernstige beperking, kan iets als bijvoorbeeld fysiotherapie noodzakelijk zijn.

Pijnbestrijding bij artrose

Voor pijnbestrijding bij artrose, zal er eerst gekeken worden of paracetamol voldoende kan zijn. Mocht de maximale dosis paracetamol niet meer voldoende helpen, dan zal er gekeken worden of ibuprofen of diclofenac kan helpen. Wanneer pijnbestrijding met medicatie niet meer voldoende helpt, of het gewricht ernstig aangetast is, kan er een kunstgewricht geplaatst worden. De meest voorkomende operaties zijn die van de knie en de heup en beide hebben een hoog percentage wanneer er naar slaagkansen gekeken wordt: namelijk 99%. Wel moet er vermeld worden dat deze operatie vaak uitgesteld wordt tot mensen 65 jaar of ouder zijn, mede omdat een kunstgewricht vaak “slechts” 15 jaar meegaat. Bij zeer ernstige klachten kan er ook nog gekozen worden om een gewricht helemaal vast te zetten. Omdat je het gewricht dan geheel niet meer kunt bewegen, zijn de pijnklachten ook weg. Dit is een operatie die nog wel eens uitgevoerd wordt bij een gewricht in de wervelkolom of bij voeten.

Hoe kan het gediagnostiseerd worden?

Mensen met gewrichtsklachten die gaan vaak naar de huisarts. Als hij denkt dat de klachten voldoende zijn, dan zal hij je doorverwijzen voor een röntgenfoto. Mocht je zelf het idee hebben dat je artrose hebt, kan je ook je arts direct om een doorverwijzing vragen. Bij een röntgenfoto wordt er gekeken of er sprake is van bijvoorbeeld gewrichtsspleetversmalling of gewrichtsvervorming. Als je eenmaal een diagnose hebt, kan er gekeken worden naar eventuele behandeling. Heb je last van je gewrichten, maar wil je nog niet meteen naar een arts? Dan kan je op de website van Hierhebikpijn.nl alles lezen over artrose, de klachten en de behandeling. Kijk op: hierhebikpijn.nl. Uiteraard is het verstandig om bij klachten je huisarts te bezoeken om te voorkomen dat je zelf een verkeerde diagnose stelt. Toch kan het prettig zijn om je in te lezen, zodat je weet wat de huisarts je zeer waarschijnlijk gaat vertellen. Als je al op de hoogte bent wat bijvoorbeeld osteofyten zijn, hoef je je huisarts niet om uitleg te vragen en kan deze gewoon zijn of haar verhaal doen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn